Най-добрата Sci-Fi тава в историята на късометражното куклено… WTF?!


Липсата на мисъл и спомен изведнъж е прекъсната от нещо, предизвикало страха ти. Усещаш, че току що си отворил очи и нищо освен ябълката ти не може да се движи. Коя ябълка ли? Очната, разбира се. Започваш да усещаш и мозъка си – движи се неравноделно, но все пак на два ритмични потока, сякаш е нещо средно между бомба и сърце. И изпраща несвързани сигнали по тялото ти, които обаче нямат никакво приложение откъм действие, освен вече посоченото движение на очната ябълка и лек очен кръвоизлив. Енергията остава неусвоена в рамките на тялото ти и се връща отново в мозъка, който усилва трептенията. Затваряш пак очи. Изведнъж всичко сякаш се успокоява, мозъкът ти продължава да се движи по същия начин, но не толкова агресивно, а сигналите които изпраща вече са нещо като неразбираема поредица от морзови съобщения. Изведнъж картинката ти изниква пред очите и си спомняш всичко – ти си на космическа капсула-мамут, извършваща първото преселение на неочовеци от пренаселената вече планета Марс, към новия спасител – Юпитер. Пътуването е към своя край… Рязко морзът, излъчван от мозъка ти секва и е заменен от първоначалния стихиен ужас, в пъти по-голям. Червено! Лявото ти око вижда само ярко червено – капилярчето не е издържало на напрежението и цялото ти око плува в кръв. Не си се качил на капсулата-мамут по свое собствено желание…

Further

The Chemical Brothers

сай-фай електроника

Присъда: 3/5

А годината е 2010. Албумът – Further, един от онези представители на неогениалния sci-fi нерв в музиката, който постоянно обикаля всички жанрове, без да си хареса място за постоянно облъчване. Групата, от която можеш всичко да очакваш – The Chemical Brothers са забъркали най-киселинния аудио експеримент в историята на комерсиалната музика.

Електронната музика няма нищо общо с никой друг жанр на изкуството. Тя не се яде, не се рисува, не се описва, тя доказва струнната теория. Нея просто я има, и не само че я има, но в същото време я и няма.

Начинът, по който достига до аудиторията, по който им влияе и по който хората „връщат сигнала на нерва” към пулта е нещо далеч над физиката, химията, психологията и звуковата бариера. Удувителни са опитите на човечеството да обуздае бийтовете и семплите, а тези, на които им се удава да го направят добре и да ги превърнат в албум са наистина малко.

The Chemical Brothers бяха може би най-добрите. Бяха, защото последният им албум разказа финала на историята им. Те вече не съществуват като група, тъй като след поредния си експеримент, без да искат са се самопревърнали в хаотичен и дезориентиран сбор от звуци, който завинаги ще обитава пространството между орбитата на Марс и Юпитер. ОК, новият им албум се казва Further, съдържа 8 трака, които представляват именно споменатия „хаотичен и дезориентиран сбор от звуци” и обитават пространството между глупостта на абсурда и черната дупка на гениалността. За повече информация:

http://www.thechemicalbrothers.com/#/news/article/92/further

Cheers,

Judge Shen

P.S.: това не е официалният цвят на обложката на албума, позволих си да го „пипна“ с цел творческо съответствие и усилване на ефекта на текста 😉

Posted on юли 17, 2010, in Албуми. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: